:: ÅSA OCH BJÖRNS FESTGRYTA
 

 Ingredienser / 4-6 pers

 Tillagning

9 hg fläskfilè (i bitar).
2 stora korvar pepperoni eller flera små kabanosser (i små bitar).
1 burk syltlök.
1 röd paprika (strimlad).
1 dl hackad ättiksgurka.
4 – 5 dl grädde (eller 3 dl grädde och 1 – 2 dl mjölk).
1 tsk mejram.
1 ½ tsk salt.
2 krm svartpeppar.
Lite cayennepeppar.
1/3 tsk sambal oelek.
2 – 3 msk vetemjöl.

 
Filén brynes. Blanda ihop alla ingredienser utom mjölet och låt puttra i 10 minuter. Tillsätt mjölet.

Servera med ris och sallad.
 
 
Skriv ut
Upp
    
 
...........................................................................................................................................
 
   :: Tjälknöl
 

 Ingredienser / 4 pers

 Tillagning

1 kg älgstek

Lag:
6 dl vatten
1,5 dl salt
1 tsk socker

 Serveras med: potatisgratäng.

Lägg den frysta steken direkt i 75-100 gr varm ugn och
stek i 12 timmar.

Blanda lagen, ta ut steken och lägg i en plastpåse.
Häll över lagen och knyt ihop.
Låt ligga i 5 timmar.

(Skiva tunt)

 

Skriv ut
Upp

    

 
...........................................................................................................................................

   :: FILÉ INDIENNE
 

 Ingredienser / 4 pers

 Tillagning

600 g fläskfilé
1 stor gul lök
1 liten grön paprika
1 stor tomat

Skär och hacka i småbitar
Fräs i smör.

Blanda sedan i:
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 ½ msk soja
2 tsk curry
2 msk konc apelsinjuice
½ dl chilisås
1 – 2 vitlöksklyftor
1 – 2 krm chilipeppar
Salt och peppar

 Serveras med: Ris. 

Låt puttra på svag värme.

 
Skriv ut
Upp
        
 
...........................................................................................................................................

   :: Lövbiffsgryta på Tortilla
 

 Ingredienser / 4 pers

 Tillagning

450 g lövbiff
Olja
140 g vattenkastanjer
1 gul paprika
4 salladslökar
1 gul lök
1 dl sweet chilisås
2 msk japansk soja
Salt och peppar
2 dl creme fraiche
Rivet skal och saft från en lime
1 paket majstortilla

 Serveras med:

 
1. Stek strimlad lövbiff gyllenbrun.
2. Tillsätt vattenkastanjer, strimlad paprika och skivad lök.
3. Fräs några minuter
4. Tillsätt chilisås och soja. Smaksätt med salt och peppar.
5. Blanda creme fraiche med skalet och saften från limen.
6. Värm tortillabröden i torr het stekpanna och lägg på tallrikar.
7. Fördela lövbiffsblandningen på bröden och ringla creme fraiche runtom.





 
 
Skriv ut
Upp
  
 
...........................................................................................................................................
   :: LAXGRYTA
 

 Ingredienser / 1 pers

 Tillagning

 2 bitar skinn- och benfri lax, 150 g
 1 burk krossade tomater
 10 cm purjolök
 1 msk citronsaft
 salt och citronpeppar

 Serveras med:
 valfri mängd kokt potatis
 grönsallad

 Points per portion: 6
 Lägg fisken i bitar i en liten kastrull. Häll på tomat, strö  på strimlad purjo. Droppa över citronsaften. Sjud under  lock 10-15 min. Servera med kokt potatis och  grönsallad.


 
Skriv ut
Upp
    
 
...........................................................................................................................................
   :: Thailax med het grönsakswok
 

 Ingredienser / 4 pers

 Tillagning

600 g laxfilé

Marinad:
1 lime, saften av
1 tsk salt
1 tsk råsocker
Svartpeppar

Grönsakswok:
1 röd chilipeppar
1 rödlök
0,5 purjolök
1 röd paprika
2 morötter
0,5 gurka
0,5 dl olja
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl fiskbuljong, vatten plus tärning
0,5 tsk mald kanel
1 dl ketjap manis (söt soja)
ev salt
 

1. Skär laxen i åtta bitar och lägg upp på ett fat. Blanda limejuice, salt råsocker och peppar till en marinad.
2. Häll marinaden över laxen och låt stå medan du tillagar woken.
3. Kärna ur och hacka chilin fint. Skär de övriga grönsakerna i så tunna strimlor som möjligt.
4. Hetta upp oljan i en wokpanna. Fräs chili och vitlök tills de får lite färg.
Tillsätt övriga grönsaker och stek dem snabbt på hög värme tills de mjuknar något. Häll över fiskbuljong, kanel och Ketjap manis. Koka ihop några minuter. Smaka ev av med salt.
5. Torka av laxfiléerna och grilla dem precis före servering. Grilla cirka 3 – 4 minuter per sida.
6. Fördela de finstrimlade grönsakerna på tallrikar och lägg de nygrillade laxbitarna ovanpå.

 
Skriv ut
Upp

        

 
...........................................................................................................................................
   :: Wokad lövbiff med nudlar
 

 Ingredienser / 4 pers

 Tillagning


600 g lövbiff
400 g nudlar
1 röd paprika
1 msk färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
4 salladslökar
1 msk curry
2 dl kokosmjölk
½ dl vatten
salt och peppar
 

1. Fräs köttet på hög värme.
2. Blanda ner strimlade grönsaker och kryddorna.
3. Tillsätt kokosmjölk och vatten.
4. Koka upp.
5. Häll bort vattnet från nudlarna och rör ner.
6. Smaksätt med salt och peppar.

 
Skriv ut
Upp

        

 
...........................................................................................................................................