:: Bako Blandning
 

 Ingredienser / 2 - 4 pers

 Tillbehör

1/2 kilo köttfärs
1/2 kilo rödlök
1/4 kilo smör!
1 tsk salt
2 msk bakokrydda
3-4 tomater

Tillagning:

  • Hacka löken och torrbryn den på svag värme tills den är gulbrun.
  • Tillsätt smör, bakokrydda och salt.
  • Tillsätt köttfärs.
  • Skär tomaterna i små bitar och lägg i stekpannan.
  • Låt alltsammans koka på svag värme i 2-3 timmar.
    OBS! Det är viktigt med den långa koktiden, för att bakokryddans fulla arom skall komma fram.
  • Späd med vatten om det behövs.

 

Serveras på skivor av vitt bröd alternativt hårdbröd.
Sallad: Sallad och bananer blandas tillsammans med en skvätt grädde och pressad citron.
Salladen lindrar smärtan något men öl och dricka i stora mängder rekommenderas. ;-)

 

 

Skriv ut

Bakokryddan finns att köpa på Erikshjälpen...

 
...........................................................................................................................................

 


   :: Åsas Smörgåstårta
 

 Ingredienser / 10 - 12 pers

 Tillagning

4 landgångsbröd i bredd och 4 lager
Fyllning 1:
1 tub räkost
1,5 dl vispad grädde
Späd med fil

Fyllning 2:
½ - 1 dl majonäs
1 burk creme fraiche
4 kokta ägg, finhackade
3 tomater, finhackade
Gräslök, hackad
Chilipeppar
Salt

Fyllning 3:
2 dl vispad grädde
7 skivor rökt eller gravad lax, hackad
750 gr oskalade räkor
Bellas senap (mild)
Finhackad dill
Citronpeppar
Ev en klyfta vitlök
Späd med fil
 

Garnering:
Blanda vispad grädde med svart kaviar och brev över tårtan.
Garnera med lax, räkor, ostrullar doppade i paprikapulver, dill,
rom, ananas och grönsaker.

          Skriv ut

 
...........................................................................................................................................

 

   :: Smörgåstårta av Polarkaka
 

 Ingredienser / ? pers

 Tillagning

8 halvor polarkaka
2 ägg
200 g crabfish
4 dl créme fraiche
2½ dl majonäs
1 tsk curry
1 brk röd stenbitsrom (50 g)
1 brk svart ” ”
½ dl finhackad gräslök
2 dl persilja
200 g finhackad gurka

A: 2 dl créme fraiche
1 dl majonäs
ägg
crabfish
curry

B: 1 dl créme fraiche
½ dl majonäs
röd stenbitsrom
finhackad gräslök

C: 1 dl créme fraiche
1 dl majonäs
finhackad gurka
klippt persilja
skalade räkor
svart stenbitsrom

En kaka, ett lager av A
Ny kaka, ett lager av B
Ny kaka, ett lager av A
Ny kaka, dekorera med C

Ylvas smörgåstårta

6 halvor polarkaka

A: 2-3 hg leverpastej
1 liten burk bostongurka

B: 2 hg rökt skinka
1 b kons. Mandariner

C: 6 ägg, kokta skivade
gurka och tomater

D: 3 dl vispgrädde
2dl salladsdressing

En kaka, ett lager av D, därefter A
Ny kaka, lite av D, samt B
Ny kaka, rikligt av D, samt dekorera med C

Skriv ut
 

  

...........................................................................................................................................
 :: Svärmors varma smörgåstårta
 

 Ingredienser / 9 pers

 Tillagning

Fyllningar:

1. 1 hg rökt skinka,
fräs i smör,
strö över mjöl,
späd med 1 dl grädde,
lägg i strimlad purjolök,
salta och peppra.

2. 4 ägg kokas och hackas,
blanda med dill och majonäs,
salta och peppra.

3. Överst på tårtan garnerar man med skivade tomater
och strör över riven ost.

Fyllningarna ska räcka till 3 x 3 landgångsbröd (3 i bredd och tre lager),
men jag brukar ta mer skinka och grädde till fyllning 1.

Smöra bröden och lägg fyllningarna emellan.

I ugnen på 225 gr i 20 minuter.

Skriv ut
 

  

 
...........................................................................................................................................

 :: Mattiassås
 

 Ingredienser / 9 pers

 Tillagning

 

  • 2 dl ketchup
  • 1 dl burkhonoung
  • 1 dl olja
  • Worchestersås
  • Curry
  • Tabasco
  • Vitlök
  • Soja
  • Salt
  • Peppar

Skriv ut
 

  

 
...........................................................................................................................................